Tehnička podrška

Kontaktirajte nas i odgovorićemo na Vaša pitanja.

POTREBNA VAM JE POMOĆ STRUČNJAKA?

HIDROIZOLACIJE

+381 63 364 560  miroslav.zivanovic@fragmat.rs

AMBALAŽA I TEHNIČKI PROIZVODI

+381 62 8026 891 vladimir.djergovic@fragmat.rs

ZA VIŠE INFORMACIJE POZOVITE NAS NA

+381 22 710 666

ILI NAM PIŠITE

office@fragmat.rs

Članci

Članci

Filter
16 rezultata

Bitumenske hidroizolacije

Bitumen koji se koristi u proizvodnji bitumenskih hidroizolacionih traka dobija se postupkom destilacije iz sirove nafte.
U cilju poboljšanja fizičkih svojstava i postizanja odgovarajućeg kvaliteta gotovih proizvoda, neophodno je poboljšati ga dodavanjem polimera. Proces proizvodnje hidroizolacionih traka odvija se na proizvodnoj liniji, gde se noseći uložak (stakleni voal, staklena tkanina ili poliesterski filc) impregnira i prekriva bitumenom sa obe strane kako bi se stvorio odgovarajući deblji premaz, koji mora biti površinski zaštićen tankom folijom ili mineralnim posipom.
Zbog svoje otpornosti na vodu, so, alkalije i kiseline, kao i sposobnosti da izdrže temperaturne promene i prkose vremenskim pojavama, bitumenske trake su se nametnule kao važan hidroizolacioni materijal za izolaciju ukopanih delova zgrada, balkona, terasa, ravnih krovova, platformi, mostova i vijadukta.

Toplotna izolacija u nagibu

Dizajn objekta sa ravnim krovom omogućava najoptimalnije iskorišćenje visine i zapremine, zbog čega se ustalio u svim vrstama objekata, od industrijskih do stambenih. Nagib, koji je neophodan za odvođenje atmosferskih voda, efikasno je izveden toplotnom izolacijom u kosini (EPS ploče sa nagibom).

Sistemske ploče za podno grejanje STIROTERMAL

O prednostima podnog grejanja danas ne treba trošiti reči, jer je to najrasprostranjeniji sistem grejanja. Set sistemskih ploča Stirothermal, koji su važan element sistema, stalno se ažurira. Važna smernica je bila da ploče obezbede neophodnu izolaciju, a da istovremeno omogućavaju najlakšu i najbržu montažu cevi. Takođe je važno da su ploče projektovane tako da obezbede što veću površinu koja pokriva cev košuljicom, što omogućava bolji prenos toplote. Sistemske ploče iz grupe Stirothermal imaju sva navedena svojstva. Vrhunska rešenja omogućavaju prilagođavanje različitim individualnim potrebama i posebnostima zgrade za energetski efikasno etažno grejanje prilagođeno potrebama savremenog življenja. Sve Stirothermal ploče su sertifikovane i imaju deklaraciju o performansama u skladu sa standardom EN 13163.

Zelenilo na krovu

Zeleni krovovi postaju sve popularniji. Tome je doprinela ekološka svest, a još više zakonske odredbe koje propisuju ozelenjavanje ravnih krovova prilikom izgradnje objekata. U Ljubljani to važi za veće objekte, ali neke evropske zemlje zahtevaju ozelenjavanje za sve nove zgrade sa ravnim krovovima.

Recikliranje EPS-a u grupaciji FRAGMAT

U grupaciji Fragmat nastojimo da budemo prijateljski i brižno okrenuti prema životnoj sredini. Da bismo što više smanjili opterećenje životne sredine, 2017. godine pokrenuli smo novo postrojenje za reciklažu otpada EPS.

Zaštita objekata od radona pri novogradnji i renoviranju

„Povećana koncentracija radioaktivnog gasa radona u stambenim prostorima predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje. Prilikom planiranja nove zgrade ili temeljne renovacije, rizik se jednostavnim merama može značajno smanjiti.

Najefikasnija zaštita, koja je izvodljiva samo u slučaju novogradnje, pruža gasonepropusni omotač ukopanih delova objekta. Ovo se postiže pomoću hidroizolacione trake koja sadrži metalnu foliju (najčešće aluminijum) ili polimernu foliju (npr. HDPE) nepropusnu za radon. U tu svrhu, FRAGMAT TIM je razvio traku za varenje RADON VAP AL P4.”

Fasadna ploča FRAGMAT PREMIUM 031

Toplotna izolacija je srž svakog fasadnog sistema. Ekspandirani polistiren (EPS) je najčešće korišćeni izolacioni materijal za termoizolacione fasadne sisteme u Sloveniji i Evropi. Postojećem setu fasadnih ploča dodali smo novu ploču FRAGMAT PREMIUM 031, koji zbog načina proizvodnje u kalupu obezbeđuje poboljšanu izolaciju (λ = 0,031 V/m.K), kontrolisanu paropropusnost, preciznu geometriju, visoku mehaničku čvrstoća (duži vek trajanja fasadnog sistema), laka i brza montaža i potpuna zaštita u svakom godišnjem dobu.

Parna brana u sistemu ravnog krova

Sa klasičnim termoizolovanim ravnim krovom (topli krov) rešavamo dva osnovna problema, gubitak toplote i zaptivanje objekta. Ovaj sastav karakteriše činjenica da se toplotna izolacija nalazi ispod hidroizolacije, u suvoj zoni. Međutim, problem nastaje ako zanemarimo efekat delovanja vodene pare.

Zeleni ravni krov Duo Plus

Sa zelenim krovovima vraćamo prirodi površine koje zauzimaju naše kuće i poslovni prostori, ali zelenilo na krovu je mnogo više od samo zamene zelenila, jer zadržava kišnicu i time rasterećuje atmosfersku kanalizaciju, štiti vitalne delove krova od ekstremnih vremenskih pojava i UV zračenja, sprečava brze temperaturne promene koje su glavni uzrok starenja materijala, povećava fazni pomak u prenosu toplote stuba, smanjuje nivo buke i vezuje čestice prašine iz okoline.

Zaštita od buke

Izrada plivajućeg poda ili košuljice je sistem zvučne izolacije, gde cela košuljica “lebdi” na zvučno-izolacionoj podlozi. Ovo sprečava da udar zvuka uđe i proširi se u masivnu strukturu zgrade. Udar zvuka može biti uzrokovan hodanjem, pomeranjem stolica ili nameštaja, raznim vibracijama kućnih aparata ili udaranjem drugih tvrdih predmeta o pod. Ukoliko koristimo mekanu podnu oblogu možemo poboljšati efekat prigušivanja zvuka za cca 3dB, a efikasan je i sistem spuštenih plafona koji se postavlja na donjoj strani međuspratne konstrukcije i smanjuje nivo buke u prostoru ispod. . Oba rešenja imaju za cilj da priguše zvuk, ali ne sprečavaju da udar zvuka uđe u strukturu.

To radimo pomoću FRAGMAT EPS SILENT T elastične ploče, koja se ugrađuje ispod cementne košuljice po celoj površini i na taj način sprečava vertikalno širenje udarnog zvuka. Bočno širenje je sprečeno korišćenjem STIROTRAK trake kao razdelnog sloja između potisnih i obodnih zidova.

Hidroproof izolacija temelja

Sa Hidroproof izolacijom temelja rešavamo nekoliko problema u isto vreme. Zgradu štitimo od zemljišne vlage i radona, a gubici toplote kroz zemlju na terenu svedeni su na minimum. Umesto klasičnog pojasnog temelja, imamo betonsku ploču koja se oslanja na neprekidni toplotnoizolacioni sloj od XPS ploča visokog opterećenja, tzv. temeljni jastuk, a hidroizolacija se može postaviti između donjeg i gornjeg sloja termoizolacije. izolaciji ili na betonu ispod, u zavisnosti od izabranog sistema.

Sanacija ravnih krovova, balkona, terasa

Sistemi ravnih krovova prvenstveno rešavaju tehničke zahteve u oblasti zaptivanja i toplotne izolacije. Razne nadogradnje ili renoviranja poboljšavaju njihovu pouzdanost i izdržljivost ili omogućavaju njihovu upotrebu. Relativno niskim ulaganjem dobijamo dodatni boravak na otvorenom ili zelene površine.

Nazad
    Napred